Eternittag
Hvorfor bruge eternittag?
Eternittag er danskernes fortrukne valg, når det kommer til anlægning af nyt tag. Eternittag er populært grundet at det meget bekvemmeligt at have med at gøre. Det er billigt i forhold til andre tage og så er det også forholdsvis vedligeholdelsesfrit. Eternittag har en levetid på ca. 20 til 30 år. Denne form for tag er også mere tæt end andre tagtyper. Dette resultere i, at man kan undgå at skulle ud i at konstruere et undertag også. Dermed sagt er det dog vigtigt at lægge eternitpladerne mere tæt og præcist, når man ikke har et undertag.
Eternitplader
Der findes tre forskellige slags eternittage. Der er bølgeeternit, eternitskifer og Toscana. Det er bølgeeternit, som stadig er det mest fortrukne valg inden for eternittage. De to andre eternittage er dog mere moderne, men prisen er også væsentlig højere.
I bølgeeternit kan der vælges mellem eternitpladerne B6-S, B7, B9-S. Forskellen på disse plader er størrelserne. B6-S er 1090×1180 i målene. B7 er 1100×1180 i målene. B9-S er 1167×1180 i målene.
Eternitskifer er produceret af fibercement, lige som bølgeeternit.
Eternitskifer har former som er flade og bliver enten lagt kvadratisk eller diagonalt.
Toscana er eternitplader som ligner teglsten. Denne type er nyere i forhold til de to andre og den. Med denne eternitplade kan man få et tag som ligner tegl, uden at det behøver at være lige så dyrt som et rigtigt tegltag.
Guide til eternittag
Som der også indgår senere i indlægget, så vil vi klart anbefale at få en professionel håndværker til at ligge dit kommende eternittag.
Men hvis du er en god handy man og har hænderne skruet rigtigt på, så frygt ej. Vi har udarbejdet en komplet guide til hvordan du anlægger det perfekte tag fra start til slut. Med denne guide får du den rigtige fremgangsmåde og teknik. Dermed bliver det gjort rigtigt i henhold til det anbefalinger der er for lægning af eternittag.
1. Step
Det man skal være opmærksom på i starten og som har stor betydning for om dit nye tag bliver en succes, er at den nederste række skal ligge perfekt og meget nøjagtig, da dette udgør starten på anlægningen af dit nye eternittag. Du kan dog vælge at ligge den første række eternitplader lidt løst, da nogle tilfælde kræver at man stadig kan rykke lidt på pladerne og dermed finjustere pladernes senere i processen. Inden du går i gang med at ligge eternitplader til dit nye tag, så er det en vigtig tommelfingerregel, at du ligger dem med et overlab på 6 cm. Ellers kan du være uheldig, at ende ud med et utæt eternittag.
2. Step
Det næste trin vil være at få lavet de rigtige opmålinger af eternitpladerne, som du har tænkt dig an ligge i siden af eternittaget. Når du har lavet en korrekt opmåling, skal du bagefter tilpasse pladen. Det kan gøre med en bred vifte af forskellige save. Men vi anbefaler at bruge en stiksav til dette, da det er hurtigere og nemmere, frem for en normal sav.
3. Step
Når du har gjort ovenstående korrekt, så er det tid til det næste trin. Her skal du tage højde for, at holderne i eternitpladerne passer sammen med hullerne i lægterne, så eternittaget kan skrues rigtig fast. Her vil det være klogt i samme proces, at overveje og skifte lægterne også, med ny isolering og det hele.
4. Step
I næste trin er det vigtigt, at måle rigtigt op og lave den korrekte afstand mellem hullerne på eternitpladen. Vi anbefaler at bruge lidt ekstra penge på at anskaffe eternitplader, hvor hullerne er boret i forvejen på fabrikken. På den måde sikre du dig, at hullerne er boret med den korrekte opmåling og afstand., samtidigt med at du også spare tid. Og hvem vil ikke gerne have det godt overstået, uden der er noget som kan forlænge arbejdstiden. For hvis du vælger selv at bore hullerne, så kan du risikere at bore forkert, hvilket kan gøre til at du skal bestille flere eternitplader hjem igen. Men hvis du selv har prøvet det før eller bare har hænderne skruet godt på. Så vil vi råde til at bruge en topbit på din skruemaskine, da det gør det nemmere at skrue i en eternitplade.
5. Step
Når du har eternitpladerne klar med borede huller i, så er du klar til næste trin. Her skal du skrue skruerne rigtigt i. Det gør du ved at bruge skruer med skiver på. Hvis du ikke har nogle liggende, kan det købes i alle byggemarkeder. Hvis du vil have en optimal holdbarhed at monteringen af eternitpladerne, vil vi fra bolig-bloggen anbefale at anvende plastikdæksler, når du skruer dine skruer i.
6. Step
Den sidste del af gør det selv processen i at lægge eternittag er, at du i den øverste del af taget ved tag ryggen skal gøre brug af tætningsbånd. Dette en en sikring i at eternitpladerne ikke skrider, samt at det også er mere tæt.
Eternittag pris
Hvis du er en dygtig handy man og har hænderne skruet godt på, så er der mange penge at spare. Men det er også risikabelt at gøre det selv, da nogle forsikringsselvskaber ikke dækker skader, hvis taget går i stykker eller bliver utæt. Prisen ligger ca. på 150 kr. pr. kvadratmeter for selve eternittaget. Dog skal der tages højde for at købe eller leje stillads og vedrørende professionelt udstyr til at anlægge og montere taget.
Hvis du vælger at få en professionel håndværker til at lægge dit nye eternittag, så vil prisen variere lidt angående hvilke tilbud du får fra diverse tømrefirmaer. Men et typisk tilbud vil gerne ligge mellem 500 til 800 kr. pr. kvadratmeter. Dette er en dyre løsning, men til gengæld dækker din forsikring, hvis dit tag bliver utæt. Mange tømrefirmaer levere også en garanti på deres arbejde på 15 år og op efter.
Nyt tag
Dette skal du være opmærksom på
Inden du kaster dig ud i at bygge et nyt tag er der nogle væsentlige ting du skal være opmærksom på. Det er altid en god ide at grundoverveje hvor stort et tag du har eller skal have, da det hurtigt kan blive en overskuelig opgave for en selv. Selvom det er for nogle kan være fristende at spare penge og lave en gør det selv løsning. Dette vil vi fra bolig-bloggen klart fraråde og dermed råde til at få en professionel håndværker til det. Det er både mere sikkert og nemmere for dig i sidste ende. Det er mere sikkert i form af dækning af skader ift. forsikringsselskaber, da forsikringen bedre dækker skader hvis det er en professionel håndværker, frem for hvis det er dig selv som anlægger nyt tag. Det er også nemmere for dig, da du slipper for at skulle købe eller leje special udstyr i form af f.eks. stillads og special værktøj til at lægge nyt tag, samt at finde en løsning til at overdække taget.
Dermed vær opmærksom på at booke en håndværker til an anlægge dit nye kommende tag. Det er både billigere, nemmere og en mere sikker løsning. For os på bolig-bloggen er det en mærkesag, at du kommer sikkert gennem dine byggerier, uden at bruge for mange penge.
På findhaandvaerker.dk kan du nemt og overskueligt finde en pålidelig håndværker, hvor de har hver deres fagområder de arbejder inden for.
Vi fra bolig-bloggen håber at du har fundet dette indlæg relevant for dig og at du har fået en god mængde brugbar viden til din kommende drømme bolig.
Se vores seneste indlæg her og bliv inspireret til dit kommende byggeri til din drømme bolig.
Seneste blog indlæg
Renovering
Er du en af de boligejere, som går og drømmer om et mere moderne hjem. Synes du også at en renovering kan virke som en uoverskuelig proces, så frygt ej.
Entreprise
Din guide til at få udarbejdet en entreprise. Vi gør det nemmere for dig, at komme i gang med at få styr på de praktiske og juridiske ting.
Skal du sætte dit nuværende hus i stand med en renovering og dermed blive boende, eller om du skal sælge dit hus og vælge at begive dig ud i et nybyggeri i form af et nyt hus.